Kimmidolls, decoratie gewikkeld in een kimono met een spirituele boodschap
Kimmidolls, decoratie gewikkeld in een kimono met een spirituele boodschap

Kimmidolls, decoratie gewikkeld in een kimono met een spirituele boodschap

Je ziet ze steeds vaker in de (digitale) winkelrekken tijdens een bezoek bij een Aziatische-, spirituele- of oosterse winkel of webwinkel; van die leuke, kleine en vertroetelbare Japanse dametjes in een kleurrijke kimono. Ik heb het natuurlijk over de Kimmidolls! Ze vallen meteen op dankzij hun strakke contouren die vervolgens overgoten verpakt zijn in alle kleurencombinaties die je je maar kunt bedenken. Tevens worden ze strak verpakt in een schattig en doorzichtig doosje, waarop staat hoe de Kimmidoll precies heet (ja, ze hebben stuk voor stuk een naam) en waarvoor ze precies staan. Met ‘waarvoor’ doel ik in feite op welk levenselement ze vertegenwoordigen. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan: hoop, geluk, beterschap en geduld.

Waar komen de Kimmidolls vandaan?
Dat ze een overduidelijk Japans uiterlijk hebben, dat is duidelijk. Maar wat is het verleden achter zo’n schattig poppetje precies? Zoals je duidelijk kunt zien zijn de Kimmidolls ontsproten vanuit een voorliefde voor de Aziatische en Oosterse cultuur. De Kimmidolls zien vanwege hun kleurrijke kimono’s er haast kunstig uit wanneer je er meerdere naast elkaar zet in je woon- of slaapkamer. Het geeft een typische samensmelting weer van een westerse houten pop in een Aziatisch jasje gestoken. Het is het perfecte voorbeeld van Japanse elegantie in al zijn eenvoud.

Kokeshi poppen; de voorouders van de KimmidollsKimmidolls-met-gebedskraal_Geoffrey-de-Jong-682x1024-682x1024
Misschien heb je ze wel eens gezien: de eeuwenoude Japanse Kokeshi pop. Deze poppen werden lang voordat de Kimmidoll poppen bestonden in 1609, meestal als souvenirs en cadeau verkocht aan touristen of waren bedoeld als speelgoed voor de kinderen. Maar ook was het toentertijd meer traditie om dierbaren een Kokeshi als geschenk te geven, waarmee je hen bijvoorbeeld voorspoed, blijdschap en geluk wenste. Vandaag de dag zijn de poppen zo zeldzaam dat ze gezien worden als ware items voor verzamelaars…

Het authentieke van de Kokeshi poppen zit hem in het feit dat het typisch traditionele Japanse houten poppen zijn en dus, net zoals de houten klomp bij Nederland hoort, een cultureel erfgoed is wat haast synoniem met het land zelf is geworden. Qua uiterlijk zien de poppen er vrij simpel uit, het unieke eraan is dat ze niet geproduceerd worden op massaniveau, maar ambachtelijk met de hand. Dit maakt dat de Kokeshi poppen een uniek item zijn, stuk voor stuk. Ze zijn mooi en kleurrijk geschilderd met eroverheen een extra laagje dat zorgt voor de glans. Dat de poppen geen armen, nek en benen hebben, is weer typisch kenmerkend voor deze poppen. De kracht zit dus kortom in de eenvoud!
Het grappige is dat er aan de onderkant van de pop de unieke naam van de pop zelf geschreven staat dat de bezitter/ koper van de Kokeshi de verbinding met de pop moet brengen. De naam zelf is altijd weer verbonden aan een positieve boodschap dat meestal staat in de teken van geluk, liefde, spiritualiteit, gezondheid en andere positieve boodschappen.

Creatieve Kokeshi
Kimmidolls-met-gebedskraal_2_Geoffrey-de-Jong-836x1024-836x1024Zo waren er in de loop van tijd rond de Tweede Wereldoorlog ook Japanners die zelf graag hun creativiteit wilde uiten en botvieren in de vorm van hun eigen Kokeshi poppen. Deze kunstenaars, bestaande uit houtsnijwerkers, bepaalden vervolgens zelf de vorm, de kleuren en het ontwerp waarbij in vergelijking met de traditionele Kokeshi poppen slechts alleen het ontbreken van de armen, nek en benen in ere werd genomen. Het lichaam van de Creatieve Kokeshi werd wat ronder en er werden wat elementen toegevoegd waardoor het leek alsof de pop een kimono droeg. Verder werden er haarlijnen op het hoofd gemaakt, waarop accessoires zoals strikjes, speldjes en andere elementen aan gehangen kon worden. Dit gaf het een meer realistisch gevoel in vergelijking met de traditionele Kokeshi.

De Creatieve Kokeshi waren stuk voor stuk unieke uitingen die net een stukje verder gingen dan de traditionele Kokeshi met een wat gewaagder uiterlijk. Hierdoor zorgden de houtsnijwerkkunstenaars voor zeer unieke stijlen, kenmerken en frisse verschijningen die gekoppeld waren aan de desbetreffende kunstenaar of ontwerper.
Op de foto kun je de Creative Kokeshi kunstenaar ‘Oki Yasunobu’ zien die aan het werk is de poppen te vervaardigen. Deze ‘zeldzame’ ambachtsman is een van de weinige nog overgebleven houtsnijwerkers op deze planeet die deze kunst nog bezit. De poppen worden dan ook tegenwoordig verkocht voor redelijk hoge prijzen! Voor een gemiddelde Creative Kokeshi, vervaardigd door Oki Yasunobu, betaal je al snel een paar honderd Euro.

De spirituele boodschap achter iedere unieke Kimmidoll
Zoals eerder gezegd, bevat iedere Kimmidoll een eigen naam met hierachter een boodschap dat specifiek verbonden is met deze naam. Inmiddels zijn er al meer dan 200 verschillende Kimmidolls in alle soorten en maten. Bij iedere Kimmidoll zit er een kaartje met beschrijving van de Kimmidoll zelf. Hierin staat vermeld waar de naam precies voor staat en wat de betekenis hierachter is. Het gaat dus duidelijk hier om een diepere laag dat het product met zich meedraagt en waar de eigenaar inspiratie, hoop, moed en kracht kan halen.

Hieronder is een voorbeeld van de Kimmidoll genaamd: Hana. Deze Kimmidoll symboliseert ‘Bloesem’.

Mijn geest houdt de belofte van overvloed.
Je beleeft mijn bevlogenheid doordat je de volle overvloed van je geschenken durft te onthullen aan de wereld.
Koester en wees trots op wat u te bieden heeft, zodat uw giften hun ware bedoeling kunnen vervullen.

Wil je dus een leuk en origineel cadeau geven aan iemand die je dierbaar is? Dan is er voor ieder mens een Kimmidoll verkrijgbaar, omdat ieder mens uniek is. En daar zal vast wel een passende Kimmidoll bijpassen, niet?

Geschreven door: Geoffrey de Jong

  • Category :
  • Date : 20 juni 2018