Mediteren over je consumeren: wees bewust van wat je wilt kopen
Mediteren over je consumeren: wees bewust van wat je wilt kopen

Mediteren over je consumeren: wees bewust van wat je wilt kopen

Het leven in een westerse maatschappij valt niet mee. Vrijwel dagelijks word je geconfronteerd met de keiharde realiteit waarbij het in Nederland gaat om consumeren op vele manieren. Zo kun je bijvoorbeeld consumeren omdat je geen zin hebt om te koken, dus koop je een Aziatische afhaalmaaltijd. Je voelt je geestelijk depressief doordat je jarenlange relatie is uit gegaan en je koopt nieuwe schoenen en een jas in de hoop dat wanneer je in de spiegel kijkt, je zelfvertrouwen een boost krijgt. Mensen denken vaak dat wanneer je jezelf vanuit ‘buiten’ jezelf om voed, je dan gelukkig wordt en blijft.

Gelukkig zijn komt van binnen naar buiten
Van nature uit is de mens al gelukkig: dat je iets te kort komt in je leven komt eigenlijk voort uit het gegeven dat je denkt dat je iets cruciaals mist! Het is in feite dus een vorm van angst omdat je denk dat dat ontbrekende stukje je hele leven weer goed maakt. De kunst is dus om je herinneren gelukkig te zijn, je er bewust van te worden en als laatste ook gelukkig te blijven! Wat veel mensen verkeerd doen is dus het ‘gevoel van gelukkig zijn’ van buiten uit naar binnen proberen te projecteren. Dit, terwijl het juist omgekeerd werkt: je moet je vanuit je kern, van binnen uit gelukkig maken zodat je niks van buiten nodig hebt om je gelukkig te voelen.
Op deze manier blijf je dicht bij jezelf, beter gezegd: wie jij daadwerkelijk bent met het gevolg dat je geen verwachtingen hebt vanuit het leven waar je je angstig en krampachtig maar aan vast blijft houden. Juist door het los te laten zul je pas daadwerkelijk vrij zijn als mens zijnde.

Snack- meditaties
Maar hoe bereik je dit gevoel precies? Het antwoord is simpel: door middel van meditatie! Ben je niet echt bekend met de kunst van het mediteren, dan zul je het fenomeen misschien al snel vreemd vinden. Vaak heb je vaker in je leven gemediteerd hebben zonder dat je het eigenlijk door hebt gehad. Bijvoorbeeld tijdens het hardrennen door het park, tijdens het koken of simpelweg tijdens het lezen van een goed boek. Waarmee ik op doel noem ik even liefkozend: ‘snack- meditaties’.
Je bent vaak ‘onbewust’ voor een korte periode zó geconcentreerd dat je jezelf even volledig afsluit van de omgeving om je heen. Tijdens het hardrennen concentreer je je op je ademhaling terwijl je stap voor stap je weg door het bos vervolgt. Tijdens het bereiden van een recept is je doel om van het koken van een recept te genieten met als resultaat dat de maaltijd zo authentiek mogelijk smaakt, waarbij ‘liefde’ uiteraard het geheime ingrediënt is. En tijdens het lezen van een goed verhaal, lijkt het soms alsof je even buiten de realiteit treed en je waant in de omgeving van het boek.
Deze snack- meditaties werken op kleine schaal net zoals een daadwerkelijk ‘echte meditatie’ waarbij je de tijd neemt en er uiteraard bewust mee bezig bent.

Maar wat is mediteren dan precies?
Wie de film ‘Little Buddha’ (1993) heeft gezien (waarin een jonge Keanu Reeves de rol van Buddha vertolkt), kan zich misschien de scene herinneren waarin een monnik uitlegt tegen een kleine jongen wat meditatie precies is:

Mediteren is je geest stil en relaxed te maken, jezelf scheiden van de omgeving om je heen. Zet je geest vrij als een vogel. En beschouw je gedachten als voorbijkomende wolken, die komen en weer gaan.. Als wij als mens zijnde leren om op de juiste manier te mediteren, kunnen we allemaal uiteindelijk verlichting bereiken…

De monnik slaat hier de spijker op zijn kop, het gaat er bij mediteren dus o.a. om het bewust te worden van je gedachten, zonder er verder op in te gaan en aandacht aan te besteden. Je brein is ontworpen om te denken, dat is niet abnormaal. Maar je hebt zelf natuurlijk nog altijd de keuze om met deze gedachten aan de slag te gaan of niet. Het werkt eigenlijk precies hetzelfde als bij koopgedrag: je kunt jezelf hierbij bijvoorbeeld testen. Ga voor de grap eens de stad in, het liefst tijdens de sale waarbij de verleiding tot aankoop het grootst is, en kijk naar de etalages van winkels. Het liefst winkels waar jij zelf veel affiniteit met de aangeboden producten hebt.

Je bent jouw gedachten niet
Nu je een geschikte winkel hebt gevonden gaan we nog een stap verder: loop de winkel in! Tijdens je bezoek observeer je de producten alleen, er zullen ongetwijfeld tientallen gedachten bij je binnenkomen met een sterk verzoek om iets te kopen wat je waarschijnlijk helemaal niet nodig hebt… En nu komt de truck! Probeer, net als met mediteren deze gedachten binnen te laten komen, ze te op te merken, ze te observeren om er vervolgens niets mee te doen en ze te laten varen voor wat ze zijn… Jij bent namelijk jouw gedachten niet. Je hebt ze alleen maar en jij hebt nog altijd de keuze om er wat mee te doen of niet. Waarschijnlijk zul je met lichtelijk bezweet voorhoofd weer de winkel uitgaan, maar het is een kleine overwinning binnen in jezelf!

Uiteraard is het niet erg om mooie spullen te kopen, zolang het jouw geluksgevoel niet beheerst. Jij moet je eigen koopgedrag beheersen. Op deze manier word je geen slaaf van je eigen koopgedrag, maar een meester over je koopgedrag. Je consumeert bewuster en je staat meer stil bij iedere aankoop die je doet.

Mmm, nu vraag ik me af in welke winkel ik ook alweer dat mooie t-shirt met die bijpassende broek heb gezien. Misschien dat ik er tijdens een meditatiesessie wel weer op kom…

Geschreven door: Geoffrey de Jong –

  • Category : Blogs
  • Date : 20 juni 2018