Happinez Interview
Happinez Interview

Happinez Interview

Voor het Happinez Magazine (# 7/ 2018) werd ik geïnterviewd over mijn BDE (bijna-doodervaring).

Vooraf moet ik toegeven dat ik, toen ik daadwerkelijk mijn bijna-doodervaring beleefde, geen flauw idee had dat het onder deze categorie viel! Dit kwam voornamelijk omdat ik in de veronderstelling was dat ik een soort van lucide droom had ervaren. Maar met Bob Coppes (BDE deskundige en auteur) gesproken te hebben, wist hij mij te vertellen dat het wel degelijk om een bijna-doodervaring ging. Dit kwam door de symptomen die ik had ervaren tijdens mijn buiten lichamelijke uittreding, zoals: gevoel van eenheid, het communiceren dankzij gedachten i.p.v. woorden en het zien van een overleden dierbare.

“Geef het beestje een naampje”, zeg ik altijd triomfantelijk. De kern is dat een bijna-doodervaring tegenwoordig steeds meer serieus genomen wordt door de medische wereld en media. Honderden mensen durven er langzaam maar zeker mee naar buiten te treden, en dan praat ik niet alleen over Nederland. Boekjes gaan open met nieuwe hoofdstukken die herschreven worden en pas weer sluiten nadat anderen ze gelezen hebben. Ik ben blij dat ik er in ieder geval mijn steentje heb kunnen bijdragen. Ook al zijn de rimpels in de vijver klein, ze kunnen alsnog een grote impact hebben op iemands leven!

Geoffrey de Jong’s BDE (bijna-doodervaring)

“Mijn neef Joey overleed aan kanker toen ik twintig was.  Hij was een stoere jongen en zijn vroege dood maakte diepe indruk op me, maar het verdriet daarover liet ik niet toe. Emotioneel zat ik op slot. Op een zomeravond een paar maanden na zijn overlijden lag ik in bed. Vlak voor ik in slaap viel, werd ik overmand door een intens diep verdriet. Ik probeerde het weg te stoppen, maar ineens was alles wit. Ik ging een deur door en kwam terecht in een grote witte ruimte zonder muren of horizon die klein voelde maar tegelijkertijd oneindig groot was. Daar stond mijn neef Joey.

Dat moment valt nauwelijks te beschrijven; ik kon met hem praten, niet met woorden maar telepathisch. Mijn eerste reactie was: “Maar jij was toch heel dun?” Joey was vel over been geweest de laatste keer dat ik hem zag. Hij antwoordde: “Dat is geen punt; God kneedt je precies zoals Hij je wil, net als een bakker.” Toen blies hij over zijn handpalm, zoals je een kus wegblaast. “Dat is de moeite die het God kost om je lichaam weer gezond te maken, helemaal niets dus.”

Het verbaasde me, want Joey had in zijn aardse leven nooit over God gesproken. Hij was een ruwe bolster die alles deed wat God verboden had. Nu liet hij me zien dat God ondanks dat van hem hield en hem ‘heel’ had gemaakt. Daarna zei hij dat hij in zijn leven dingen had gedaan, waar hij eigenlijk nog niet aan toe was, en dat hij daarom terug zou gaan. Ik begreep meteen dat hij het over reïncarnatie had.

Hij vertelde ook dat je de ervaringen die je opdoet in het leven, moet omzetten in wijsheid, anders word je alleen maar oud en niet wijs. Hij vroeg of ik wilde herhalen wat hij had gezegd. Dat liet hij me in totaal drie keer doen. Na de derde keer kwam ik met een schok weer in mijn lichaam terecht.
Ik wist meteen dat het geen droom was geweest; ik kon me alles nog haarscherp herinneren.

Het gesprek en het gevoel van eenheid dat ik had ervaren, was heel indrukwekkend. Je bent één met de ruimte, één met de wereld. Dat inzicht heeft me veranderd. Daarna geloofde ik in God, of hoe je het ook wilt noemen, het Licht, Allah, Bhagavan, het is de bron waar alles uit voortkomt. Alles is in de kern met elkaar verbonden door middel van onvoorwaardelijke liefde.
Veel mensen met een bijna-doodervaring hebben moeite om hun leven weer op te pakken, dat had ik niet. Mijn ervaring heeft me een onuitwisbaar, onverwoestbaar vertrouwen gegeven waarop ik altijd kan terugvallen. Het is het fundament waar alles op staat: mijn liefdesleven, mijn carrière, mijn gezondheid. Bij tegenslag weet ik uit eigen ervaring dat er licht is aan het einde van de tunnel.

Ik heb van mijn ervaring mijn beroep gemaakt en ben video’s gaan maken op het gebied van mindfulness, spiritualiteit en coaching, ik wil mensen ervan bewust maken dat je meer bent dan alleen een lichaam en dat je goed bent zoals je bent.
Er is geen oordeel, het maakt niet uit wie of wat je bent, als je maar jezelf bent. Voor mijn ervaring had ik wel vermoedens dat er meer kon zijn, maar ik had geen bewijs. De ontmoeting met Joey heeft me het rotsvaste vertrouwen gegeven om mijn eigen pad te kiezen in het leven.”

Mijn interview in PDF formaat voor een betere leesbaarheid: Happinez Interview over de BDE (bijna-doodervaring) van Geoffrey de Jong

  • Category : Media
  • Date : 29 november 2018