Boekreviews

Boekreviews

Spirituele boekreview: Autobiografie van een yogi
Yoga. De laatste paar jaren is het een ware hype in het westen. Waar yoga vroeger als ‘zweverig’ bestempeld werd, wordt het nu gezien als een ingeburgerde beoefening voor het lichaam en de geest. Nou ja, laten we even heel eerlijk tegen elkaar zijn: het wordt meer als een ‘rek en strek’ lesje ervaren, dan dat het ook een geestelijke beoefening is. Maar niets is minder waar over yoga. Yoga heeft namelijk veel meer diepgang dan dat de ogen kunnen zien! Er zijn al vele boeken geschreven over yoga, waar de diverse asana’s (yoga houdingen) worden toegelicht, compleet met instructiefoto’s. Zo weet je tenminste zeker dat je zelf de houding goed uitoefent!

Lees de hele spirituele boekreview van Autobiografie van een yogiSpirituele boekreview:
Boeddha (Manga)

Lang, lang geleden… in een ver, ver oord in het mystieke India leefde er eens een prins. Volgens zijn vader, de huidige koning van een machtig gedeelte uit het land, was zijn zoon voorbestemd om een groot heerser te worden die het rijk met harde hand in zijn macht zou behouden. Maar God had andere plannen voor Siddharta Gautama… Al sinds hij jong was, ging zijn leven gepaard met allerlei lichamelijke kwaaltjes en was hij vaak zwak, ziek en misselijk.
Maar naarmate de jaren verstreken en Siddharta ouder en wijzer werd, liet hij zich leiden door zijn hart en niet door zijn hoofd. Dit is het verhaal van Siddharta Gautama die uiteindelijk dankzij verlichting De Boeddha werd. Er zijn al vele boeken over het levensverhaal van Boeddha geschreven, maar geen enkele is zo bizar, komisch, hartverwarmend en uniek als dit boek! In feite was mijn intro misleidend! Want… deze boekreview dekt namelijk niet helemaal de lading, omdat het over een heuse Manga gaat. Een Manga is een comic of stripboek van Japanse komaf.

Lees de hele spirituele boekreview van Boeddha (Manga)Spirituele boekreview: De gesprekken met God

Het begon allemaal bij profeet Abraham. Op een bepaald tijdstip in zijn leven begon hij de stem van God te horen, die hem beloofde de stamvader te worden van vele volkeren, zoals het volk Israël en de Arabieren. Na Abraham volgden er nog meer mensen tot wie God zou spreken: de ooit zo machtige Egyptische generaal Mozes waarbij God hem dwars door de Rode Zee leidde en vervolgens de Tien geboden meegaf. Koning David, Noah, Jezus Christus, waarbij God als laatste sprak met profeet Mohammed… maar is dit wel zo?

Lees de hele spirituele boekreview van De gesprekken met God

 Spirituele boekreview: De Hemel in kaart

Er zijn door de jaren heen vele boeken geschreven over het leven na de dood. Maar echt empirisch bewezen óf er echt leven na de dood is, is voor velen nogal een raadsel. Je kunt het immers niet aantonen d.m.v. onomstotelijk bewijs. Zo is het vaak een individueel oftewel subjectieve ervaring, die ieder mens met de dood heeft. Heilige boeken zoals: de Bijbel, de Koran, de Thora, het Boeddhistische boek van de dood en de Bhagavad Gita hebben allemaal een mooie goddelijke boodschap. Maar écht beschrijven hoe het leven er na de dood eruit komt te zien, wordt er niet letterlijk tot in detail beschreven. Hoewel ik moet toegeven dat de Hindoeïstische Heilige Geschriften hier nog wel het dichts bijkomen… Is er dan geen enkele manier om te weten te komen hoe het leven er in het hiernamaals uit ziet?

Lees de hele spirituele boekreview van De Hemel in kaartSpirituele boekreview:
De Profeet – Over het leven van Mohammed

Islam is vrede. Tegenwoordig denken mensen niet meteen dat deze twee woorden synoniem aan elkaar verbonden zijn. Met name door de media die slechts de negatieve kanten belicht, krijgen niet- moslims een nogal nare nasmaak van het horen van de woorden ‘islam’, ‘moslim’ en ‘Mohammed’. Uiteraard spelen de moslims die hun religie ten onrechte misbruiken ook een rol mee. Denk hierbij natuurlijk aan terroristen die hun subjectieve denkbeelden en visie betreffende islamitische normen en waarden willen opdringen aan de rest van de wereld. Ondanks deze haat zaaiende en beangstigende gebeurtenissen blijft de letterlijke betekenis van het woord ‘islam’ rotsvast hetzelfde… namelijk: vrede.

Lees de hele spirituele boekreview van De Profeet – Over het leven van MohammedSpirituele boekreview: Ik Heb De Tijd – Een Handleiding In Tijdsurfen

Er is één woord in het woordenboek dat iedereen in het westen hartkloppingen geeft en misschien wel spontaan al bibberend in een keukenkastje laat wegkwijnen… STRESS! De meeste mensen in ons kikkerlandje hebben hier wel op de één of andere manier mee te maken. De harde en zakelijke Hollandse maatschappij eist tegenwoordig veel van haar burgers. Zo word je geacht de werkdruk op kantoor vol overgave te kunnen handhaven, op tijd alle rekeningen en overige vaste lasten te betalen, je kinderen voldoende aandacht te geven en hiernaast ook nog eens zo sociaal mogelijk te blijven naar je familie en vrienden toe.

Lees de hele spirituele boekreview van Ik heb de Tijd – Een handleiding in TijdsurfenSpirituele boekreview: Jorka Torie – Surinaamse spookverhalen

Een koude windvlaag die uit het niets langs je gezicht waait… het voelen van vingers die door je haar spelen… het plotseling horen van een geluid die uit het niets schijnt te komen… en je bent alleen. Zielsalleen. Drup… drup… Je voelt hoe de eerste warme zweetdruppels moeiteloos de weg weten te vinden van je nekharen naar je rug. Plotseling wordt je blik getrokken naar een deur die zich uit zichzelf weet te openen… met geknepen ogen tuur je in het duister om zeker te weten dat je hersenen geen spelletje met je spelen. Het kraken van de scharnieren die je oren opvangen, bevestigen alleen maar dat dit ‘echt’ is. Een rilling van angst overvalt je hele lichaam. De open deur nodigt je uit binnen te komen… wat ga je doen?!

Lees de hele spirituele boekreview van Jorka Torie – Surinaamse spookverhalenSpirituele boekreview: Na dit leven

Wat gebeurt er nadat je lichaam haar laatste adem heeft uitgeblazen? Bestaat de dood? Zo ja, wat is de dood? Hoe ziet het leven er na de dood eruit? De brandende antwoorden op deze vragen spelen al eeuwen een cruciale rol in het leven van de mensheid. Religies zijn vaak de grootste steun en comfort voor mensen maar in detail geven ze vaak geen bevredigend antwoord over het leven in het hiernamaals. Hoe kun je in Godsnaam nou te weten komen wat er zich achter de sluier afspeelt? Door er een glimp van te mogen verkrijgen tijdens een BDE! Oftewel een Bijna Dood Ervaring. Vaak beschouwen BDEers dit namelijk als een gezegend geluk dankzij een ongeluk!

Lees de hele spirituele boekreview van Na dit levenSpirituele boekreview: Op zoek naar vorige levens

“Leef je leven voluit, want je leeft maar één keer!” is een uitspraak die je mensen om je heen misschien wel eens hebt horen zeggen. Maar… is dit ook zo? Leef je ook echt maar één keer? Of wordt er meer mee bedoeld dat je ‘dit’ huidige leven als de persoon die jij in het hier en nu bent slechts één keer beleefd? Reïncarnatie, de cyclus des levens, wedergeboorte oftewel vorige levens. In het boek getiteld ‘Op zoek naar vorige levens’, geschreven door Han Pelsner, neemt deze schrijver je mee naar een tocht waar ieder mens mee te maken heeft… of je nu in vorige levens gelooft of niet.

Lees de hele spirituele boekreview van Op zoek naar vorige levens

 Spirituele boekreview: Vrij van religie

Zen. Spiritualiteit. Tibet. OHM mantra’s. Wijsheid. En natuurlijk Boeddha. Wie al deze kwaliteiten in één lichaam bezit moet wel de Dalai Lama zijn! Deze koninklijke Boeddhistische monnik is zijn hele leven al bezig geweest met het vinden van antwoorden op levensvragen, waar ieder mens op aarde mee te maken heeft. Het is dan ook niet voor niets dat de Dalai Lama de hele wereld rond reist om zijn universele en spirituele wijsheden te verspreiden…

Lees de hele spirituele boekreview van Vrij van religie